PRESENTACIÓ
A finals de març passat vam presentar una exposició col•lectiva titulada "Una mar de mirades" que inaugurava la relació entre el Museu de la Mediterrània i Vallgrassa, Centre Experimental de les Arts. Vaig presentar-hi dos fotomuntatges de format considerable que havia realitzat per a la ocasió sobre el tema del mar: fotografies del mar projectades sobre cortinatges jugant amb llibres organitzats com onades, corrents marins... Llibres com una altra mar.L'Eugeni Prieto em va convidar a realitzar aquesta exposició, el vehicle de la qual són els llibres, que potser anomenarem "La biblioteca infinita". Aquesta exposició s’emmarca dins del cicle Ponts, un concepte, aquest dels ponts, tan ampli i suggerent com el concepte llibres. Un pont construït amb llibres, potser?
D’un temps ençà, els llibres i les projeccions d’imatges a les parets del meu taller s’han anat convertint en els materials compositius de les idees, intuïcions i històries que m’agrada explicar amb els meus fotomuntatges. Es tracta d’instal•lacions efímeres que tenen tan sols de vida el temps que va des de la seva construcció fins a la seva fotografia.
Aquests llibres no són llibres comprats a pes als Encants, si no gairebé tots els llibres de la meva vida (la qual cosa no vol pas dir que els hagi llegit tots, ni que siguin els únics llibres que hagi llegit) i els llibres de la gent amb qui visc. Alguns són llibres que no he tornat a alguns amics. Podríem dir que són els llibres de casa. I tots aquests llibres són ponts que em duen de dins enfora i de fora, endins.
Aquest trànsit es deu, com se sap, al fet que als llibres hi ha totes les històries possibles. Encara que no tantes com les que imaginava Borges en la seva Biblioteca infinita, en la qual els llibres recollien totes les històries que es poguessin crear amb totes les combinacions possibles de les lletres de l’abecedari. Una infinitat de relats on potser trobaríem la nostra pròpia biografia acabada, la que inclou els anys que encara no hem viscut.
M’agradaria, molt, que aquestes instal•lacions meves, els meus fotomuntatges, s’assemblessin a aquests contes construïts amb llibres.
O destruïts. Jergovic, a El jardiner de Sarajevo, ens situa en una talaia des d'on veiem els bombardejos. Se sap el que contenien les cases impactades per la característica de la flamarada. Així, endevinem que les bombes han destruït la Biblioteca Nacional de Sarajevo: «...com la flama de totes les flames i el foc de tots els focs...». I acaba el conte, La biblioteca, dient: «...Acarona amb tendresa els teus llibres, estranger, i no oblidis que són pols».
Relectura, ara, que em fa pensar que potser aquesta exposició s’hauria de dir «El jardiner de llibres».
Martí Ribas
L'exposiciò es pot visitar al Museu de la Mediterrània, de Torroella de Montgrí, Girona des de el 31 de juliol fins al 13 de setembre del 2010.
No hay comentarios:
Publicar un comentario